UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Počeo online probni test iz srpskog jezika

22.04.2020.
Deli

Testom iz srpskog jezika jurto u 8 časova počeo je probni onlajn test male mature koje će trajati do 2’0 časova

Prema informacijama, test iz maternjeg trajaće 60 minuta od momenta kada se učenik prijavi na obrazovnu platformu „moja učionica“. Sutra je test iz matematike, a prekosutra kombinovani test. Na svakom od tri testa biće po 20 zadataka, pored srpskog i kombinovani test će trajati sat vremena, dok je za test iz matematike predviđeno 90 minuta.

Inače, smetnje koje su postojale pri priključenju na platformu otklonjene su tako da sada 51.700 učenika,koliko je prijavljeno na ovu platformu, mogu da joj pristupe.

“To je jedno samoprocenjivanje učenika završne godine. Ovo je prilika da se proba koja bi se radila u normalnim okolnostima radi na ovaj način“ naveo je ministar Mladen Šarčević.

Rešenja samovrednovanja biće dostupna istog dana posle 20 časova. Učenici će znanje proveravati na jednostavan način – ponovnim pristupom na platformu na kojoj su radili test.

Proba male mature trajaće tri dana, do petka. Srpski, odnosno maternji jezik, prvi je na redu. Potom ide matematika, koja će moći da se rešava sat i po vremena, i na kraju kombinovani test, za čije rešavanje je predviđeno sat vremena.

„“Đaci treba da se uloguju na platformu „Moja učionica“. Treba da znaju da im vreme za polaganje testa počinje onog trenutkla kada su se ulogovali. Mogu polagati od osam ujutro u narednih 12 sati kada oni žele. Kada se uloguju za matematiku imaju sat i po, a za srpski i kombinovani test po sat vremena – kaže ministar Šarčević.

Ministar Šarčević posavetovao je učenike da ne prepisuju: “Proverite iskreno svoje znanje na probi male mature. Samo tako ćete znati gde vam škripi, šta treba da pojačate ili kažete nastavnicima „ovo mi nedostaje u znanju“, „ovo treba da mi bude pojašnjeno“. Analiza gde su bile greške, obrada težih zadataka je u subotu. I mi ćemo obratiti pažnju gde su bili lošiji rezultati, ali ćete to i vi uraditi sa svojim nastavnicima“ , poručio je osmacima ministar.

On je rekao da će tokom maja kroz redovnu onlajn nastavu ići i priprema za malu maturu za osmake.

Vraćanja u školske klupe zbog nastave ove školske godine neće biti. Praktično, raspust za većinu đaka počinje krajem maja, kada se završavaju redovni časovi, odnosno onlajn nastava.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *