UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Na bolničkom lečenju 34 pacijenta, četvoro na respiratorima, odlažu se sve operacije koje mogu da čekaju

17.03.2020.
Deli

Od 65 potvrđenih slučajeva novog koronavirusa u Srbiji, 34 pacijenta su na bolničkom lečenju, 31 pacijent je na kućnom lečenju, dok su četiri osobe na respiratorima, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Od četiri pacijenta na respiratorima, tri su u KC Vojvodine i jedan je na Klinici za infektivne bolesti KCS u Beogradu. Ministar Zlatibor Lončar je za televiziju Prva rekao da je takva situacija očekivana.

Naveo je da je Ministarstvo zdravlja uvelo nove telefonske linije, da su uvedena telefonska psihološka savetovališta, ali i da će svi domovi zdravlja imati telefonske linije na koje će građani moći da dobiju informacije i savete svog izabranog lekara.

Lončar je istakao da Srbija ima dovoljno testova za Kovid-19 jer je u ponedeljak iz Kine stiglo 1.000 testova i od Svetske zdravstvene organizacije još toliko.

Napomenuo je da su precizno razrađeni algoritmi ko i kada ide na testiranje.

„Ne ide na testiranje odmah onaj ko je bio u kontaktu sa zaraženim, već on ide u izolaciju. Ako ima simptome, onda se javlja lekaru, uzima se uzorak i radi testiranje. Ako je pacijent 15 dana kod kuće i nema tegobe, onda nema razloga da se testira. To je preporuka Svetske zdravstvene organizacije“, objasnio je Lončar.

„Najbolje, a ne najteže mere“

Ministar Lončar je naveo da niko ne može da kaže koliko će trajati aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera moglo da traje šest nedelja.

„Od nas zavisi kakav će rezultat biti. Niko ne može da nam bude kriv ako nismo odgovorni“, upozorio je Lončar.

Upitan o tome što premijerka Ana Brnabić nije iskljućila uvođenje najtežih mera u sprečavanju širenja virusa, Lončar je rekao da on to ne bi nazvao najtežim, nego najboljim merama za spasavanje života.

Upozorio je da svaki odlazak u kafić, tržni centar ili neki drugi zatvoreni prostor znači veliku mogućnost zaraze.

„Podržavam najbolje mere koje će spasiti živote“, naglasio je Lončar i pozvao građane na jedinstvo.

Istakao je i da ima dovoljno zaštitne opremu za zdravstvene radnike – maski, rukavica.

„Novih 5.000 mesta u bolnicama ako se virus proširi“
Upitan za odlaganje operacija u zdravstvenim ustanovama, Zlatibor Lončar je rekao da se primaju samo hitni slučajevi, pacijenti koji su životno ugroženi, a da se odlažu sve operacije koje mogu da čekaju.

Lončar je naglasio da je ta mera uvedena kako bi se sprečilo širenje virusa, jer od kuće do bolnice postoji veća verovatnoća da se pacijent zarazi.

„U ovom momentu najvažnije je da sačuvamo ljudske živote. Vidite šta se dešava u Italiji i Španiji“, rekao je Lončar i apelovao na građane da slušaju preporuke lekara i da slušaju njihove savete.

Trenutno se pacijenti zaraženi novim koronavirusom zbrinjavaju u četiri infektivne klinike, a predviđeno je još još 2.000 kreveta u KBC Dragiša Mišovič, KBC Zemun, Plućnom odeljenju u Novom Sadu, ORL ili bivšoj hirurgiji u Nišu, kada se ti kapaciteti popune.

„Proširili samo kapacitete po celoj Srbiji, a to znači da smo odredili još 5.000 mesta za pacijente ako se virus bude širio“, naveo je ministar Zlatibor Lončar.

 

Izvor: RTS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *