UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Proglašeno vanredno stanje u Srbiji, od danas zatvorene škole, vrtići i fakulteti

16.03.2020.
Deli

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, usled pandemije korona virusom proglasio je vanrwedno stanje na teritoriji cele Srbije.

„ U skladu sa zakonskim odredbama, obevaštavamo da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije.  Ona stupa na snagu  od ovog trenutka. Odmah posle našeg obraćanja održaćemo sedncu Vlade na kojoj ćemo utvrditi mere koje će biti sprovedene. Molim starije ljude da ne izlaze iz kuća. Ne rade škole, vrtići, ni fakulteti“, izjavio je Vučić.

„Pošto Narodna skupština nije u stanju da se sastane, ja, kao predsednik države, predsednica Vlade i predsednica Skupštine doneli smo odluku o uvođenju vanrednog stanja, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da odluka stupa na snagu odmah po završetku ovog obraćanja i objavljivanja u Službenom glasniku.

Potom će se održati i sednica Vlade na kojoj će se doneti mere koje će se primenjivati tokom vanrednog stanja.

Vučić je rekao da je Srbija od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog i opakog, koga naša zemlja mora da pobedi.

„To je borba za one koji su gradili zemlju, naše roditelje i starije, ali i našu decu“, istakao je Vučić.

„Oni su pre svega napadnuti epidemijom koronavirusa i moramo da učinimo sve kako bismo tim divnim ljudima pomogli“, naglasio je predsednik.

Predsednik je istakao da je ovo  najteži trenutak za Evropu  od Drugog svetskog rata.

„ Na hiljade ljudi je umrlo u Italiji i Španiji. U Srbiji je zaraženo 48 osoba i za sada nema smrtnih slučajeva. Ovo će biti najteža bitka za naš narod, za naše stare jer su oni meta ovog žestokog napada. Sada se zatvara život, da bi sačuvali život. Zaražene pacijente će u bolnicama čuvati vojska, a ko prekrši pravila izolacije sledi mu tri godine zatvora“, rekao je Vučić.

On se zahvalio medicinskom osoblju, koje obavlja težak posao kako bi se spaisio narod.

„Razočaran sam na napade na hrabre ljude, na velike doktore i stručnjake jer se nekom ne sviđaju njihove izjave. Oni su u ovom najtežem trenutku uz svoju državu“,  kaže Vučić.

Od danas u Srbiji neće raditi ni teretane, a biće uređen rad ugostiteljskih objekata.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *