UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Porodilje imaju pravo na kredit i dozvoljeni minus

02.03.2020.
Deli

Potvrdu o primanjima one dobijaju u sekretarijatu za dečju i socijalnu zaštitu u mestu gde žive i taj postupak je vrlo jednostavan, kažu u Ministarstvu rada.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja demantovalo je informacije koje su se pojavile u medijima da porodilje ne mogu da dobiju potvrde koje su im neophodne za produžavanje dozvoljenog minusa, odnosno dobijanje kredita u banci i saopštilo da se te potvrde izdaju regularno u skladu sa zakonom.

Oni podsećaju da je Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom propisano da Ministarstvo rada iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade na tekuće račune korisnika, odnosno porodilja.

„Poslodavac, odnosno ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, nema obavezu dostavljanja obračunskog listića korisniku naknade zarade, odnosno porodiljama. Međutim, nadležni organ je dužan da na zahtev korisnika prava – porodilja – dostavi obračunski listić i druge potvrde o isplaćenim naknadama zarade. Nadležni organ ima obavezu dostavljanja obračunskog listića o godišnjim ostvarenim prihodima korisniku prava, odnosno porodiljama. One mogu dobiti potvrdu o isplaćenim naknadama zarade u službi dečije zaštite gde im je prebivalište. Ukoliko su iz Beograda, potrebno je da se jave Sekretarijatu za socijalnu zaštitu koji se nalazi u Ulici 27. marta 43–45. Službe dečije zaštite svakog dana na zahtev korisnika izdaju potvrde o isplaćenim naknadama zarade u svrhu ostvarivanja ’trudničkog bolovanja’, vaučera za odmor, dozvoljenog minusa ili kredita. Postupak za izdavanje ove potvrde je krajnje jednostavan jer je u sistemu za isplatu prava Ministarstva rada predviđen obrazac potvrde o isplaćenoj naknadi zarade i samo je potrebno uneti ime korisnika i period da bi se dobili traženi podaci”, ističu u Ministarstvu rada.

Podsećanja radi, kada je donesen novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, država je na sebe preuzela isplatu naknada na porodiljskom odsustvu, a mnoge porodilje su odahnule jer su brojne firme mesecima kasnile s isplatom. Sada su te isplate redovne, ali firme više nisu u mogućnosti da im izdaju potvrdu o redovnim primanjima u poslednja tri meseca, s obzirom na to da im država isplaćuje plate dok su na porodiljskom odsustvu. Zbog toga za potvrde neophodne za uzimanje kredita, vaučera za odmor ili produženje dozvoljenog minusa u banci, porodilje treba da se obrate sekretarijatu za dečju i socijalnu zaštitu u njihovom gradu.

 

Izvor:politika

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *