UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

U Užicu predstavljene konkretne mere za borbu protiv zagađenja

30.01.2020.
Deli

Užice je jedna od retkih lokalnih samouprava koja je u prethodnom periodu preduzela veliki broj mera i aktivnosti u cilju smanjenja zagađenja vazduha. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković istakao je da se gradsko rukovodstvo ovim problemom bavi godinama, i da uz jasan plan, sprovodi konkrente mere i izdvaja mnogo više novca u budžetu od drugih gradova za realizaciju istih.

Kako je Petković navodi Užice je grad koji prednjači po urađenom u ovoj oblasti u odnosu na druge, i ima punu podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i Vlade, da u narednih nekoliko godina podigne kvalitet vazduha u našem gradu na znatni viši nivo.

„Prva mera koju ćemo realizovati jeste da na sledećoj sednici Skupštine grada, rebalanskom budžeta dvostruko uvećamo sredstva namenjena za subvencionisanje unapređenja energetske efikasnosti na individualnim i kolektivnim stambenim objektima. Tim sredstvima se sufinansiraju ugradnja stolarije, termička izolacija i nabavka kotlova na gas i pelet. Cilj ovog projekta, koji smo pokrenuli prvi u Srbiji 2015. godine, jeste smanjenje štetnih emisija kroz uštede u energentima i korišćenje ekoloških goriva. Povećan budžetski prihod zadnjih dana decembra omogućio nam je dvostruko veće izdvajanje za ovaj značajan projekat, koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta vazduha. Za ove namene smo od 2015. godine do danas izdvojili oko 50 miliona dinara i time finansirali ulaganja u preko 600 objekata, a samo za ovu godinu izdvajamo 40 miliona dinara i na taj način ćemo obezbediti da se radi dodatnih oko 400 objekata.“-navodi gradonačelnik Petković.

Petković je rekao da, kada je reč o drugoj meri, Užice će uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine kroz projekat „Udahnimo život prirodi“, ove godine pošumiti oko 10 hektara na teritoriji grada, a da je prošle godine u saradnji sa Ministarstvom pošumljen zeleni pojas u užem centru grada na površini od 5,2 hektara.

Treća mera se odnosi na dalju gasifikaciju grada i konverziju kotlarnica na gas.

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *