UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Brak više nije uslov za porodičnu penziju. Ček stiže i bez venčanog lista

09.01.2020.
Deli

Od početka godine vanbračni supružnici izjednačeni su sa onima koji su svoju vezu ozvaničili. Udovica može da ostvari pravo na penziju samo ako je napunila 53, a udovac sa 58 godina. Ček može da stiže i na adresu razvedenih.

Pravo na porodičnu penziju od ove Nove godine imaju i vanbračni partneri, što znači da će posle smrti supružnika, iako se nisu potpisali pred matičarem, imati pravo da naslede primanje, ukoliko je njihova zajednica trajala najmanje tri godine. Isto važi i za one koji sa preminulim penzionerom imaju zajedničko dete.

Po slovu Zakona, međutim, to pravo udovica može da ostvari samo ako je navršila 53 godine, ili u trenutku smrti supružnika ima najmanje 45 godina. U tom slučaju ček će početi da joj stiže tek kada napuni 53. Kada su u pitanju muškarci oni porodičnu penziju ne mogu da dobiju pre 58 godine.

Ovo su samo neke od novina koje donose izmene Zakona o PIO koje su stupile na snagu 1. januara. U njima stoji i da će porodični penzioni ček stizati čak i na adresu razvedenog supružnika ukoliko je sudskom presudom utvrđeno da ima pravo na izdržavanje.

Za supružnike vojnih lica važe malo drugačija pravila. Vanbračni partner profesionalnog vojnika, koji je poginuo za vreme ratnih dejstava, pravo na porodičnu penziju stiče bez obzira na navršene godine pod uslovom da nije ponovo sklopio brak.

Iznos porodične penzije kod svih osiguranika određuje se od starosne, prevremene ili invalidske penzije koja bi osiguraniku pripadala u času smrti, u procentu koji se utvrđuje prema broju članova porodice koji imaju pravo na primanje. Tako ako je u pitanju jedan član dobiće 70 odsto, dva – 80, tri – 90 odsto, dok će četiri ili više članova dobiti čitav iznos.

Od pre nekoliko dana drugačije je uređen i status osoba koje rade u našoj zemlji za stranog poslodavca koji nema registrovano predstavništvo. Doprinosi za zaposlene u takvim firmama će se plaćati po isteku roka utvrđenog zakonom, odnosno utvrđuje se vreme na koje se uplata doprinosa odnosi. To znači da se doprinosi dovode u odnos sa najnižom mesečnom osnovicom važećom u momentu njihove uplate.

Ravnopravan položaj sa ostalim zaposlenima od početka ove godine imaju i oni koji su zaposleni na privremenim i povremenim poslovima ili rade preko omladinskih zadruga, po osnovu ugovora o delu, autorskog i drugih ugovora.

Sve ove izmene trebalo bi da smanje administrativne postupke u matičnoj evidenciji, obaveze poslodavaca po tom osnovu, pojednostavljenje postupka, izbegavanje vođenja duplih evidencija preuzimanjem podataka od institucija koje raspolažu s njima, kao i posledično smanjenje administrativnih troškova.

NOVAC OBEZBEĐEN

Za sprovođenje ovog zakona novac je obezbeđen Finansijskim planom Republičkog fonda za PIO za 2019. u iznosu od 642,5 milijarde dinara, za 2020. od 678 milijarde i za narednu godinu od 712,4 milijarde dinara, koja će biti u granicama limita utvrđenog od strane Ministarstva finansija.

 

 

 

Izvor: vecernjenovosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *