UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Nastavljeni radovi na užičkoj tvrđavi

19.12.2019.
Deli

Rekonstrukcija užickog Starog grada, je svakako nešto što mnogi građani Užica, ali i brojni turisti sa nestrpljenjem očekuju. Po rečima pomoćnika gradonačelnika Grada Užica Nemanje Nešica, svi planovi vezani za vraćanje užicke tvrđave u prvobitan izgled  vezuju se za dve velike investicije za koje su finansijska  sredstva obezbeđena. Ova investicija se odnosi na  rekonstrukciju gornjeg grada koja podrazumeva izgradnju citadele, kule i kazamata.

Preduslov za sve ovo je bila konzervacija gornjeg grada koja je odrađena u toku 2018 godine. Sada su započeti radovi na konzervaciji preostalog dela srednjeg  i donjeg grada. Inače ovaj projekat zajednički finansiraju Grad Užice i Ministarstvo kulture u iznosu od oko 11 miliona dinara.

Lokalna samouprava radi i na izradi projektno tehničke dokumentacije za izradu pešačkog mosta od Zlatiborskog puta do tvrđave i rekonstrukciju srednjeg grada, ipak za ova dva velika projekta potrebno je obezbediti finansijska sredstva.

Nešic dodaje da projekat rekonstrukcije Starog grada ima podršku resornih ministarstava, a uprava grada  smatra da će nova tvrđava u starom ruhu biti glavni turistički potencijal Užica, a koji će biti povezan i sa svim sadržajima u klisuri reke Đetinje i neolitskim naseljem u Staparskoj banji.

 

 

Zapadne vesti

Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *