UČITAVANJE

Type to search

Društvo Nova Varoš

U Novoj Varoši uspešno realizovan projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnosti“

29.11.2019.
Deli

Uz finansijsku podršku Evropske unije Savet za rodnu ravnopravnost opštine Nova Varoš uspešno je realizovao prejekat “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” u čijem fokusu je bilo ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim sredinama a otvorena je i lokalna kancelarija za rodnu ravnopravnost. Obeležavajuci završetak projekta, predsednica opštinskog Saveta za rodnu ravnopravnost Gordana Khoitar inicirala je u sredu akciju u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” tokom koje su upućene poruke da žene nisu same i da muškarci treba više da ih poštuju, a da nasilje nije i ne sme biti rešenje bilo kakvog problema.

Projekat lokalnog Saveta jedan je od ukupno 12 u Srbiji, koji je u okviru trogodišnjeg nacionalnog programa “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” sa 300.000 evra finansirala Evropska unija iz fonda IPA 2. Za realizaciju brojnih aktivnosti koje su realizovane od jula do kraja novembra ove godine, opštinski Savet za rodnu ravnopravnost dobio je sredstva u iznosu od pola miliona dinara.

– U okviru programa pri opštinskoj upravi otvorena je Kancelarija za rodnu ravnopravnost, organizovano je više treninga i edukativnih skupova, posetili smo udruzenje Sacuvajmo selo u Priboju, išli smo u Vrnjacku Banju, Užice, a sve s ciljem da se učesnice projekta upoznaju sa primerima dobre prakse u okruženju –  kazala je Gordana Khoitar predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost u Novoj Varoši.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koja je počela  25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Ova kampanja je deo projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji sprovodi UN Women u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Evropske unije s ciljem podizanja svesti o rodno zasnovanom nasilju kao problemu ljudskih prava na lokalnim, nacionalnim, regionalnim i internacionalnim nivoima ali i iskazivanja solidarnosti sa ženama širom sveta koje trpe nasilje.

 

 

Izvor i foto: pp media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *