UČITAVANJE

Type to search

Društvo Prijepolje

U Prijepolju formirana Služba za pružanje besplatne pravne pomoći

11.11.2019.
Deli

Od 1. oktobra ove godine, u opštini Prijepolje oformljena je služba za besplatnu pravnu pomoć koja će pravdu učiniti dostupnom svim građanima koji nemaju sredstava da angažuju advokata. Ministarstvo pravde imenovalo je dva službenika i 6 advokata koji će se u toj opštini baviti pružanjem besplatne pravne pomoći.

Opština Prijepolje je sa stupanjem zakona na snagu oformila službu za besplatnu pravnu pomoć, a od nedavno su imenovani i službenici i advokati koji će zastupati građane.

Zakon je opredelio tri kategorije građana koji imaju pravo na besplatnog advokata, a to su pre svega oni koji primaju socijalnu pomoć ili dečiji dodatak. U drugoj kategoriji su građani čija su primanja tolika da bi spala na nivo potreba za socijalnom pomoći ili dečijim dodatkom kada bi sami angažovali i plaćali advokata. Treća grupa korisnika nije opredeljena finansijskim statusom, već oni pravo na besplatnu pravnu pomoć dobijaju kao “ranjive grupe”. Zakon je definisao 13 takvih grupa među kojima su deca, invalidi, žrtve porodičnog nasilja, žrtve trgovine ljudima, organizovanog kriminala, terorizma, azilanti, izbeglice, građani sa upitnom poslovnom sposobnošću – kaže ispred opštine Prijepolje Samra Fetahović, ovlašćeno lice u Službi za pružanje besplatne  pravne pomoći.

Zakonom je definisano da troškove besplatne pravne pomoći finansira jedinica lokalne samouprave u iznosu od 50% a preostalih 50% finansira se iz republičkog budžeta tako što se vrši refundacija sredstava jedinici lokalne samouprave po izvršenom postupku. Nadzor nad sprovođenjem zakona obavljaće ministarstvo pravde po službenoj dužnosti ili po pritužbi korisnika.

 

 

Izvor i foto: PP media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *