UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Održan protest protiv izgradnje MHE „Ročnjak“

28.10.2019.
Deli

Meštani užičkih sela Stapari i Bioska protestvovali su  protiv izgradnje mini hidroelektrane „Ročnjak“ na izvorištu potoka Gornje vrelo. Kako tvrde, izgradnjom Ročnjaka ovaj potok bi bukvalno nestao od svog izvorišta do ulivanja u jezero Vrutci, a oni ostali bez snabedavanja vodom.

Sa potoka Gornje Vrelo snabdeva se vodom za piće oko 600 domaćinstava Bioske, Stapara , Volujca i Vrutaka. Pošto  se investoror nedavno pojavljivao u selu i zahtevao od meštana da svoju imovinu udalje iz potoka, najvaljujući početak gradnje Ročnjaka, meštani se brinu da bi ostali bez vode za piće, zalivanje i napajanje stoke, a da bi preostalih šest vodenica na slivu dugom pet kilometara bile ugašene.

Inicijativni odbor za odbranu Gornjeg vrela vodio je pravnu bitku da se građevinska dozvola, koja je izdata u septembru 2015. godina stavi van snage, jer joj je istekao dvogodišnji rok, a građevinski inspektor potvrdio da nema radova. Navode da je Gradska uprava za urbanizam grada Užice žalbu odbila, ali je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uvažilo i predmet vratilo Gradskoj upravi na ponovno odlučivanje.

 

 

Izvor: zoomue.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *