UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Državna matura se odlaže za godinu dana?

25.10.2019.
Deli

Državna matura, čije je uvođenje i polaganje u srednjim školama bilo planirano za kraj školske 2020/2021, možda će biti odložena za godinu dana.

Državna matura podrazumeva da je svi učenici završnih razreda srednjih škola polažu istovremeno, baš kao što rade osmaci, i da je fakulteti priznaju za upis umesto prijemnog ispita. Trenutno su, kako saznaje “Blic” od izvora u Ministarstvu prosvete, na stolu dve opcije: jedna je da se državna matura održi kako je i planirano, druga da bude odložena za godinu dana, a da se u školskoj 2020/2021. održi samo kao proba, odnosno simulacija, ali da njeni rezultati ne važe za upis na fakultete, već da se računaju kao jedna od ključnih ocena pri zaključivanju. Izvor “Blica” iz Ministarstva prosvete kaže da je planirano da se do uvođenja državne mature kroz pilot ispitaju i razrade procedure i zadaci.

Najvažniji razlog zbog kojeg se razmišlja o pomeranju datuma održavanja prve mature je činjenica da generacija koja je prvobitno planirana da polaže nije obuhvaćena novim planom i programom.

 

 

Izvor: Blic.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *