UČITAVANJE

Type to search

Društvo Priboj Prijepolje

Eparhija mileševska nizom svečanosti obeležava 800 godina autokefalnosti SPC

23.10.2019.
Deli

Nizom svečanosti u manastiru Mileševa, Prijepolju, Pribojskoj banji i Pljeviljima Eparhija mileševska će od 25 do 27. oktobra obeležiti 800 godina Srpske pravoslavne crkve ,najavio je Episkop mileševski Atanasije. Osamstoti rodjendan Srpske pravoslavne crkve, biće spojen sa domaćim, redovnim slavljima.

U petak, 25. oktobra molitvom u manastiru Mileševa. Večernje bogosluženje počeće u 17 sati, dok će koncert umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Banički” biti priređen iste večeri u Domu kulture sa početkom u 19 sati. Najznačajniji deo okupljanja najavljen je za subotu 26. oktobar kada će se u manastiru Mileševa služiti Božanska liturgija.Božanska liturgija počeće u devet časova a očekuje se služenje više arhijereja SPC.

Potom će, kako je najavljeno, biti održana svečana akademija, a nakon nje čin osvećenja zemljišta na kome će biti izgradjen mileševski Svetosavski dom. Po običaju, biće priređena trpeza ljubavi. Svečanost će biti nastavljena u manastiru Svetog Nikolaja u Pribojskoj banji gde će se u 17 sati služiti praznično večernje. Iste večeri u 19 sati u Priboju počinje festival horske muzike na kom će, medju brojnim horovima, učestvovati i Prvo pevačko društvo iz Beograda”, najavio je Episkop mileševski Atanasije.

Na dan Svete Petke, 27. oktobra svečanost će biti nastavljena u drugom delu eparhije, odnosno u Pljevljima. U   hramu posvećenom Svetoj Petki biće služena Božanska liturgija na kojoj se takođe očekuje veći broj arhijereja. Istog dana održaće se i svečana litija, dok je veče predviđeno za svečanu akademiju”, najavio je Episkop mileševski Atanasije.

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *