UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Više novca za drugo, treće i peto dete

16.10.2019.
Deli

Svaku porodicu u Srbiji koja dobije drugo dete država će od naredne godine dodatno stimulisati. Tako će umesto dve godine, kako je sada, oni ubuduće dobijati roditeljski dodatak u iznosu od 10.000 dinara mesečno možda čak i duplo duže, najavila je Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Prema njenim rečima, ako se u porodici rodi peta beba, dobiće najverovatnije iste one uslove kao i četvrta, odnosno do desete godine po 18.000 dinara mesečno.

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je po redu rođenja u prošloj godini bilo najviše prve dece u porodici – 30.327 ili 47,4 odsto i drugorođene 22.870, tačnije 35,7 procenata, dok je porodica koje su dobile peto dete bilo svega 33.

Budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio je 500 miliona, a ove godine je 650 miliona dinara – kaže ministarka. – U narednoj će iznos biti i veći. Uz dosadašnje mere, u samo prvih devet meseci ove godine, u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine. Zato će budžetom za 2020. godinu biti predviđeno izdvajanje više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dete.

Za Slavicu Đukić Dejanović je ovo prvi optimističan podatak i ona navodi da se najviše beba rađa u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih.

U poslednje tri godine je sve veći broj žena koje rađaju, a zaposlene su – ističe ministarka. – Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet. U Srbiji ima i oko 130.000 samohranih roditelja, a mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava, recimo, da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće. Istraživanje je pokazalo da ne treba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene.

Jasmina Mihnjak, iz udruženja “Bebac”, kaže da se jako dugo priča o promenama, ali bez nekih konkretnih rešenja.

Nadležni su negde i priznali svoju grešku i uvideli kakve je loše efekte doneo Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom – ističe ona. – Međutim, nakon raznih spekulacija, nakon raznih obećanja i dalje nije došlo do izmene tih spornih tačaka koje su oštetile brojne porodice u Srbiji.

 

Izvor:Novosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *