UČITAVANJE

Type to search

Bajina Bašta Društvo

U četvrtak počinju 25. „Dani Rače ukraj Drine“

08.10.2019.
Deli

U Bajinoj Bašti u četvrtak počinje tradicionalna manifestacija „Dani Rače ukraj Drine“. Od 1995. godine kada su ustanovljene, ove duhovne svečanosti održavaju se svakog oktobra, a ove godine program traje do nedelje 13. oktobra.

Manifestacija se održava u organizaciji fondacije „Račanska baština” sa zadatkom da izučava kulturno-istorijski značaj manastira Rača i prepisivačku delatnost njenih monaha.

Program počinje u četvrtak u 19.00 sati u galeriji Ustanove „Kultura“ izložbom savremenog srpskog ikonopisa „Svetlost vekova“ i projekcijom dokumentarnog filma „Seobe“.

U okviru programa predviđeno je i predstavljanje knjige dr Slobodana Jakovljevića „Arhijerejski činovnici i liturgijari račanskih skriptora u liturgijskom životu srpske crkve XVII i prve polovine XVIII veka“, a biće izvedena i predstava Mitrovdan.

U subotu 12. oktobra biće promovisan zbornik Udruženja književnika Kiprijan Račanin, dok je veče rezervisano za koncert grupe „Serbia„ iz Novog Sada.

Poslednjeg dana manifestacije Bajinu Baštu će posetiti francuski humanitarac Arno Gujon kome će biti dodeljen Račanski pečat.

 

 

 

Izvor i foto: Drina info

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *