UČITAVANJE

Type to search

Ekonomija Priboj

Turski investitor oživeo Priboj: Zakupljeno 20.000 kvadrata i zaposleno 252 radnika

07.10.2019.
Deli

Opština Priboj je izuzetno zadovoljna turskim investitorom koji je zakupio prostor od 20 000 kvadrata u pribojskoj Slobodnoj zoni i zapošljava 252 radnika, a u planu je i proširenje delatnosti, što bi rezultiralo proširenjem prostora na još 3 000 kvadrata kao i dodatno zapošljavanje ljudi, kazao je predsednik opštine Lazar Rvović.

Preduzeće Fleks akademi se bavi proizvodnji hromiranih cevi i fleksibilnih creva, hidrauličnih mašina a kompletna proizvodnja se izvozi na tržište Evropske unije, a najviše u Nemačku i Švedsku.

“Kada su najavljivali svoj dolazak, s obzirom da smo mešovita sredina, bilo je određene bojazni jer su sve mešovite sredine po definiciji dodatno opreznije i gledala se tkozvana ‘boja kapitala’,” priča Rvović.

Međutim, kako kaže, vrlo brzo se pokazalo da je u pitanju ozbiljan investitor i da kapital nema boju što je opšte poznata stvar u svetu.
“Dokaz da su najvažniji njihovi dobri rezultati jeste da je sada najveći švedski proizvođač iz te oblasti ušao u strukturu kapitala sa skoro 50 posto”, ističe prvi čovek opštine Priboj.

Prema njegovim rečima, ono što je za opštinu najbitnije, jeste činjenica da su od tih 252 zaposlena radnika gotovo 80 posto mlađi od 30 godina, više od 50 posto su žene, zastupljene su i najosetljivije grupe radnika.

“Za nas iz rubnih krajeva Srbije, gde je odliv stanovnika na dnevnom nivou, ovo je veoma važno i nama je svako radno mesto veliko bogatstvo. Kad neko zaposli toliko ljudi, to znači da je isto toliko porodica ostalo u našoj opštini”, tvrdi Rvović.

On je naglasio da je preduzeće Fleks akademi kroz poslovanje u periodu od nekoliko godina pokazalo i izuzetnu socijalnu odgovornost, jer gotovo da nema humanitarne akcije u koju se nisu uključili, pomažu lokalne sportske klubove i zdravstvene ustanove.

Rvović ističe da se u narednom periodu očekuje dolazak još dva velika investitora što je za ovu opštinu do pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

“Mi smo sada došli u situaciju da imamo mnogo više zainteresovanih investitora nego što imamo slobodnog prostora. Pokušaćemo da nađemo način da ogroman prostor FAP – a, koji se funkcionalno ne koristi, ustupimo zainteresovanim investitorima koji bi zaposlili dodatan broj ljudi, ali i da nađemo način da sačuvamo proizvodnju kamiona”, zaključio je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

 

 

Izvor i foto: PP media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *