UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Kazne će puniti budžete opština i gradova

03.10.2019.
Deli

Lokalne samouprave će dobijati 75 odsto novca, umesto sadašnjih 30, od svakog naplaćenog saobraćajnog prekršaja na njihovom području, a budžetu Srbije bi pripalo 25 odsto. To stoji u predlogu MUP Srbije, po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja koji je u izradi.

Ovaj predlog naišao je na opšte odobravanje svih učesnika drugog stručnog seminara „Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja“ kojeg je na Kopaoniku organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije uz saradnju sa MUP Srbije.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije-Jasmina Milošević kaže da je Lokalnim samoupravama po ovom osnovu pripalo u 2018. oko 12,3 miliona evra . Da bi unapredili bezbednost, smanjili broj nastradalih potrebno je da svi i državni organi i lokalna samouprava daju puni doprinos. Jedan od ciljeva ovog seminara na kome učestvuje 330 predstavnika lokalnih samouprava je da se kroz razmenu iskustava dođe do najboljih rešenja.

Iako novca ima dovoljno za brojne projekte (po zakonu ova sredstva mogu da se troše samo radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja), mali broj lokalnih samouprava uspeva da ih potroši, tek oko 36 odsto.

U martu je formirana Stručna grupa za izradu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije i predlog je bio nova preraspodela sredstava kako bi lokal dobio što više. Predlog je da se donese Pravilnik o korišćenju tih sredstava na osnovu koga bi Agencija odobravala projekte lokalnih samouprava kao i da se neutrošena sredstva vraćaju u budžet Republike Srbije jer bi to nateralo opštine i gradove da se više potrude. Od tih 75 odsto koliko bi dobijale lokalne samouprave bi morale da utroše 30 odsto na poboljšanje infrastrukture.

 

 

 

Izvor: Novosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *