UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

O trošku države 3500 advokata na usluzi građanima

02.10.2019.
Deli

Siromašni građani i žrtve određenih krivičnih dela od juče imaju pravo na svog advokata, kojeg će za njih plaćati država, pošto je počela primena dugoočekivanog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Do danas 3. 572 advokata iz cele Srbije (regionalnih advokatskih komora) prijavilo se za pružanje ovog vida pravne pomoći na listu Advokatske komore Srbije.

Zakon je opredelio tri kategorije građana koji imaju pravo na besplatnog advokata, a to su pre svega oni koji primaju socijalnu pomoć ili dečiji dodatak.

U drugoj kategoriji su građani čija su primanja tolika da bi spala na nivo potreba za socijalnom pomoći ili dečijim dodatkom kada bi sami angažovali i plaćali advokata.

Treća grupa korisnika nije opredeljena finnsijskim statusom, već oni pravo na besplatnu pravnu pomoć dobijaju kao “ranjive grupe”.

Zakon je definisao 13 takvih grupa među kojima su deca, invalidi, žrtve porodičnog nasilja, žrtve trgovine ljudima, organizovanog kriminala, terorizma, azilanti, izbeglice, građani sa upitnom poslovnom sposobnošću.

Izvor:Novosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *