UČITAVANJE

Type to search

Društvo Priboj

Meštani pribojskog sela Crnuzi počeli gradnju crkve na obroncima Bića

30.09.2019.
Deli

Selo Crnuzi udaljeno je   sedam kilometara od Priboja, nalazi se na obroncima planine Bić, na čijem je vrhu „Mali Bić“, utvrđeni srednjovekovni grad Jagat , čija je rekonstrukcija u toku, a  koji se smatra pretečom Priboja koji se kasnije, u novijoj istroriji,  razvijao na suprotnoj obali Lima.

Inicijativu meštana koji su za izgradnju crkve izdvojili deo svojih  imanja , podržala je  lokalna samouprava,koja je obezbedila početna sredstva, a blagoslov je dao i episkop Mileševske eparhije Atanasije Rakita . Meštani se nadaju da će ostatak sredstava prikupiti kroz donacije.

– Nemamo nameru da gradimo neki veliki objekat , ukupna vrednost radova po našim proračunima je 42.000 evra. Želja nam je da obeležimo ovo sveto mesto na koje smo i ranije, pamteći tradiciju predaka,  dolazili o seoskoj slavi, zavjetini , za Spasovdan . Tako će i crkva biti posvećena Vaznesenju Gospodnjem koje se obeležava na Spasovdan – kaže Željko Veljović, jedan od meštana koji  su inicirali gradnju crkve.

U nedelju je na mestu gradnje crkve održan zbor meštana na kome je odlučeno da se 12. oktobra osveštaju izgrađeni temelji  crkve ,  svečanim ručkom obeleži taj čin. Meštani na svečanost pozivaju i sve one koji žele da daju svoj prilog za gradnju crkve.

 

 

Izvor i foto: PP media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *