UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

U Užicu osnovana Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija

23.09.2019.
Deli

U sklopu reforme visokog obrazovanja Vlada Republike Srbije formirala je Akademiju strukovnih studija Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu . Akademija je formirana od viskih škola strukovnih studija u Užicu i Valjevu što je po rečima užičkog gradonačelnika potvrda da  u poslednjih nekoliko godina uz pomoć Vlade i visokih državnih funkcionera Grad uspeva da potvrdi regionalni značaj  Užica kao sedišta  Zapadne Srbije .Dodaje da je ovo važan dan za razvoj visokog obrazovanja u našem gradu jer će Akademija zajedno sa Pedagoškim fakultetom biti istinski centar razvoja visokog obrazaovanja, a time i stvaranja osnovnog preduslova da mladi užičani ostanu da uče, rade i žive onde gde su i rođeni.

U Srbiji ima 47 visokih škola strukovnih studija koje će biti transformisane u 14 akademija. Realizacijom tog procesa realno je očekivati čitav niz pozitivnih rezultata i značajno unapređenje performansi sistema visokog obrazovanja. Pored benefita za studente, studije i nastavni proces i  benefita za novoformirane akademije i njihove odseke tu su i prednosti za državu, privredu i društvo u celini.

Krenuće se sa programima koji su već akareditovani i za postojeće studente ništa se ne menja. Kada se usvoji novi statut praviće se programi koji su racionalni, a ukidati oni na kojima nema studenata. Posao niko ne gubi, najkvalitetniji predavači držaće nastavu, a biće uključena i privreda, što će biti jeftinije i za studente i za državu .

Važno je naglasiti i da studneti koji su svoje školovanje počeli po ranije akreditovanim smerovima, tako će i zavrsiti i za njih se ništa ne menja, a biće nastavljeni i međunarodni projekti koji se realizuju u visokim školama.

Za predsednika privremenog Saveta strukovnih studija Zapadna Srbija imenovana je dr. Jelena Raković Radivojević, a pored nje tu su još po dva člana iz Užica i Valjeva .

 

 

 

Zapadne vesti

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *