UČITAVANJE

Type to search

Hronika Užice

Drugovi se međusobno optužuju za zločin. Suđenje za misteriozno ubistvo vlasnika pogrebnog preduzeća iz Užica

18.09.2019.
Deli

Vladimir Božović (32), optužen da je 14. januara prošle godine sa dva hica iz pištolja usmrtio Sava Gačanina zvanog Savo Grobar, vlasnika pogrebnog preduzeća iz Užica, i Milovan Čekićević (33), koji se tereti da je prikrivao zločin i njegovu pripremu, juče su na početku suđenja pred Višim sudom u Užicu međusobno optuživali jedan drugog.

Božović, koji se tereti i da je iz stana pogrebnika ukrao oko 7.000 evra, i koji se u istrazi branio ćutanjem, negirao je da je počinio ubistvo, dok je njegov prijatelj priznao krivicu za sva četiri krivična dela koja mu pripisuje Više javnog tužilaštvo.

Čekićević, koji je u vreme ubistva bio zaposlen kod Gačanina, pred sudom je kazao da mu je Vladimir Božović, sa kojim se druži duže vreme, rekao da je ubio pogrebnika. Da bi ćutao o ubistvu, rekao je, od Božovića je uzimao novac. Takođe je priznao da je od pogrebnika, kao radnik njegove firme, u dva navrata ukrao po 500 evra.

Misteriozna smrt

U prostorijama svog preduzeća, iznad koga je imao stan, Savo Gačanin je pronađen mrtav 15. januara 2018. Najpre se mislilo da je umro prirodnom smrću, ali je obdukcija pokazala da je usmrćen sa dva metka ispaljena u glavu iz neposredne blizine. Kako u međuvremenu lice mesta nije bilo obezbeđeno, nije pronađen nijedan materijalni trag koji bi doveo do ubice. Pod sumnjom da je ubio Gačanina, 18. novembra prošle godine Božović je uhapšen, a istog dana slobode je lišen i Čekićević.

Porodica pokojnog pogrebnika je pričala posle hapšenja da je Božović dugovao Gačaninu 2.500 evra za automobil koji mu je ovaj prodao, i sećala se kako je Čekićević na dan sahrane pogrebnika prevezao njegove posmrtne ostatke do groblja. Nekoliko nedelja posle ubistva Čekićević je napustio pogrebno preduzeće.

 

Nestao pištolj 

Osim što je porekao navode optužnice, Vladimir Božović je pričao da je pištolj, koji je kupio na crno u Novom Pazaru za 200 evra, prodao Čekićeviću za 300 evra.

– U danu kada je Savo Gačanin ubijen sa Milovanom sam se čuo nekoliko puta. Bio je uznemiren i u panici. Rekao je da neki iz Valjeva hoće da ga ubiju jer im duguje novac i da zbog toga hoće da opljačka menjačnicu. Tražio je pomoć od mene, ali ja sam to odbio. Uveče me je obavestio da je napravio veliko sr..e. Nije mi rekao šta je uradio, ali mi je kazao da o tome ne govorim nikome jer će on, ako budem pričao, reći da je pištolj kupio od mene – kazao je optuženi za ubistvo.

Nedugo posle tog razgovora, kazao je, otišao je taksijem u Kragujevac kod polubrata da mu se poveri da je njegov drug, kome je prodao pištolj, nešto uradio, ali on ne zna šta. U Kragujevcu je, nastavio je, morao da se presvuče jer je njegov rođak, iznerviran onim što je čuo, gurnuo sto sa koga se sok prosuo na njega.

Božović je rekao da je prema Gačaninu imao dug od 2.500 evra za automobil i da je do kraja meseca morao da ga vrati. Pištolj kojim je Gačanin ubijen nije pronađen. Ipak, tokom istrage u dvorištu Božovićeve kuće nađena je čaura od metka. Božović je rekao da je taj metak ispalio Čekićević želeći da proba pištolj pre nego što ga kupi.

Čekićević je u svojoj odbrani rekao da je Božovićev iskaz neistinit.

– Nisam kupio pištolj od njega, nisam ga ni uzeo u ruke. Nisam dugovao novac nikome iz Valjeva, nisam hteo da opljačkam menjačnicu. O pljački je pričao on, on je ispalio metak čija je čaura pronađena – rekao je Čekićević.

Milovan Čekićević pričao je juče pred sudom kako je Božović ubio Gačanina. Pričao je, objasnio je on, ono što mu je Božović rekao posle ubistva.

Supruga nije svedočila

Posle iskaza dvojice okrivljenih sud je saslušao šestoro svedoka. Božovićeva supruga iskoristila je pravo da ne svedoči. Ona je, nezvanično, u istrazi rekla da je prisustvovala razgovoru kada Čekićević nagovara njenog supruga da počini ubistvo.

 

Izvor i foto: Blic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *