UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Danas je usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

11.09.2019.
Deli

Pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ovaj praznik u našem narodu poznat je i kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek i izuzetno se poštuje.

U vreme Svetog Jovana Preteče Galilejom je vladao Irod Antipa, sin starog Iroda koji je, kada je čuo od mudraca da će se roditi Hristos, car nad carevima, naredio da se ubije 14.000 dečaka, beba i dece do 2 godine.

Irod Antipa oterao je svoju zakonitu ženu i sebi za ljubavnicu uzeo svoju snaju Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je tada još bio živ.

Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i silno grdio Iroda. Irod ga je zbog te kritike bacio utamnicu, ali se plašio da ga pogubi, jer je narod voleo Jovana i silno ga poštovao. Irodijada, koja je želela Jovanovu smrt, nagovorila je svoju ćerku Salomu, da prilikom jednog pira u palati plesom i igrom zavede svog strica. Saloma je igrala, a njena lepota zanela je već pijanog i pokvarenog Irodan. On joj je obećao da će joj dati šta god želi, pa makar to bilo i pola carstva.

Nagovorena od majke, Saloma je tražila glavu Jovana Krstitelja. Irod je tako i naredio. Jovana su posekli u tamnici i njegovu glavu doneli na tanjiru.

Irod je naredio da se Jovan Krstitelj poseče u tamnici i njegoova glava donesena je na tanjiru. Jovanovi učenici noću su uzeli telo svog učitelja i sahranili ga, a Irodijada je izbola iglom Jovanov jezik, pa glavu zakopala na neko nečisto mesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, odnosno uoči Uskrsa. Međutim, praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

U našem narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju.

Izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan cela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Rasprostranjeno verovanje da se na današnji dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu. Iz istog razloga danas ne treba uzimati nož u ruke.

Veruje se, da na današnji dan, ne treba jesti ništa iz tanjira, niti sa tacne, a vernici se ne vesele i ne slave.

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *