UČITAVANJE

Type to search

Društvo Priboj

Tužilaštvo odbacilo krivicu lekara za smrt porodilje iz Priboja

09.09.2019.
Deli

Osnovno tužilaštvo u Prijepolju našlo je da ne postoji krivica lekara za smrt porodilje Biljane Slović (31) iz Priboja koja je 1. januara prošle godine, u pribojskoj bolnici, na svet donela dečaka, a zatim 3. marta iste godine preminula u Kliničkom centru u Beogradu.

Biljanin otac Milanko Grozdanić, koji godinu i po dana čeka istinu o smrti svoje ćerke, i za to krivi pribojske lekare, ne miri se sa ovom odlukom i najavljuje dalju pravnu borbu „da se istina sazna“.

Par dana posle porođaja Biljana Slović je dobila temperaturu zbog koje je 25. januara u teškom stanju iz pribojske bolnice prebačena u Užice. Pet dana kasnije odande je upućena u GAK u Višegradsku u Beogadu gde je kasnije preminula.

Ginekolozi u Priboju su sve vreme govorili da je temperatura uzrok infekcije rane i da je pitanje dana kada će proći. Konstantno se žalila na bol u plućima. Tek posle ne znam koliko molbi da je pošalju u Užice oni su to učinili. Lekari koji su se je primili u GAK odmah su mi rekli da je kasno upućena u Beograd, da je zapuštena i da su je lekari u Priboju upropastili. Lekari u Beogradu su joj dijagnostikovali sepsu – pričao je tada otac nesrećne Pribojke.

Sedam dana posle smrti ćerke Milanko Grozdanić je podneo krivičnu prijavu protiv trojice lekara pribojske bolnice, tereteći ih za nesavesno lečenje.

Grozdanovićeve nade pogrejala je izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara u Užicu leta prošle godine koji je o slučaju preminule porodilje rekao da će „najverovatnije biti pokrenut postupak protiv zdravstvenih radnika jer se nije postupalo po pravilima“.

Međutim, više od godinu dana posle izjave ministra, Milanko Grozdanić dobio je odgovor Osnovnog javnog tužilaštvu Prijepolju da se u konretnom slučaju ne radi ni o jednom krivičnom delu za koje se goni po službenoj dužnosti.

Smrt pacijentkinje Slović Biljane nije u uzročno-posledičnoj vezi sa „primenom očigledno nepodobnog sredstva i očigledno nepodobnog načina lečenja… Higijenskih mera ili uopšte očiglednog nesavesnog postupka lekara koji su joj pružali pomoć“. Dakle, tokom celokupnog lečenja Slović Biljane koje je trajalo od 1. januara 2018. do 3. marta 2018. primenjene su adekvatne i pravovremene mere lečenja, a koje su u skladu sa medicinskom naukom i ginekološko-akušerskom praksom – navodi se u odgovoru Tužilaštva na krivičnu prijavu, sačinjenom na osnovu dobijenih izveštaja.

U istom dokumentu Tužilaštvo navodi da je „neverovatna činjenica da pacijentkinja nije obdukovana, iako je prema dokumentaciji, obdukcija tražena, onemogućila je komisiju da donese validan zaključak o uzroku smrti.

Smatrali smo da nema razloga da se vrši odbukcija jer se zna da je Biljana lečena od sepse i da je od nje umrla. Zatim, odbukcija se vrši najduže 24 sata od smrti, a nama je dozvoljeno da mrtvu Biljanu vidimo posle 40 sati, jer je bio vikend – kaže Grozdanić.

On napominje da će posle ovakvog odgovora Osnovnog javnog tužilaštva podneti žalbu višoj instanci.

 

Izvor i foto:PP media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *