UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Vazduh prekomerno zagađen u više gradova Srbije

04.09.2019.
Deli

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović navodi da je vazduh prekomerno zagađen u više gradova Srbije. Najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice. Najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

Filip Radović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije.

Prema izveštaju Agencija za zaštitu životne sredine najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice, a najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

„U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen, kao i u zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha“, navodi se u izveštaju.

Poručuje da u narednom periodu treba naći alternativu grejanju na ugalj, drva i da se ulaže u energetsku efikasnost.

 

Izvor:RTS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *