UČITAVANJE

Type to search

Društvo Prijepolje

Od 1. septembra u Prijepolju jedna škola manje

23.08.2019.
Deli

Osnovna škola „10 oktobar“ u Babinama, sa ukupno 11 učenika, neće dočekati stogodišnjicu postojanja i obrazovnog rada. To ne znači da će, mada patuljasta, biti ukinuta, već da će prestati da postoji kao matična škola, što je bila prethodne 93 godine. Naime, od 1. septembra, ova osnovna škola funkcionisaće kao izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Mihajlo Baković“ u Seljašnici. Ovakva odluka je doneta zbog nove mreže škola koju sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoškog razvoja, a koja podrazumeva racionalizaciju škola u Srbiji.

To u prevodu znači da će mesto direktora i sekretara škole prestati da postoji, međutim ne i da će zaposleni ostati bez posla. Oni će biti raspoređeni u druge škole dok će šest zaposlenih, četiri nastavnika i dva pomoćna radnika, nastaviti da rade sa smanjenim normama.

Inače, odluka o osnivanju Osnovne škola u Babinama doneta je davne 1926. godine, njena gradnja trajala je tri godine, od 1928. do 1931. godine kada je bila spremna da primi prve učenike. Od školske 1959/60. godine, iz četvororazredne, prerasta u osmogodišnju pod imenom „10. oktobar“.

 

 

Izvor i foto, Polimlje

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *