UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Budućnost Srbije u pametnim i bezbednim gradovima

12.08.2019.
Deli

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas ugovore predstavnicima osam lokalnih samouprava koje su dobile sredstva za realizaciju projekata u okviru programa za razvoj „pametnih gradova“, u ukupnom iznosu od 206 miliona dinara.

Popović je u Vladi Srbije, gde je uručio ugovore predstavnicima Čačka, Kraljeva, Gornjeg Milanovca, Užica, Aranđelovca, Kikinde, Zaječara i Beograda, objasnio da je reč o programu čiji je cilj unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština.

On je naveo da će se, prema podacima Ujedinjenih nacija, u narednih desetak godina povećavati broj stanovnika u velikim gradovima i da se očekuje da će do 2030. godine čak 70 odsto stanovništva na planeti živeti u velikim gradovima.

Zato je potrebno da nam gradovi budu pametniji, bezbedniji, ekonomičniji, operativni i na svaki mogući način bolji  da olakšaju život svojim građanima i da život u njima bude jeftinijiobjasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, projekti koji će biti realizovani u lokalnim samoupravama pružiće podsticaj mladima da svoje inženjersko i inovaciono znanje iskoriste kako bi usavršili i modelirali neke nove procese kako bi njihovi gradovi bili još pametniji, bolji i ekonomičniji.

Ovi projekti su budućnost ne samo za lokalne sredine, već i za celu Srbiju, a ovaj model se koristi u svim evropskim i svetskim prestonicama, ukazao je Popović i dodao da će se sa ovim programom nastaviti i ubuduće.

Veoma je važno da se pametne metodologije i inovacioni sistemi promovišu i u ruralnim sredinama, naglasio je ministar i najavio da će od sledeće godine biti pokrenut projekat „smart rural (pametna sela), kako bi i onima koji žive u selima bile dostupne najnovije tehnologij

 

Izvor: uzice.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *