UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Užice dobilo Zavod za transfuziju krvi

07.08.2019.
Deli

Zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja I promenama koje su se desile u prednacrtu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen u aprilu mesecu ostvarene su mogućnosti da kroz plan mreža pored četiri Zavoda u Beogradu, Novom Sadu, Nišu  I Kragujevcu jos tri centra krenu u postupak formiranja Zavoda, a to su Užice , Subotica I Zemun. Tako će Užice pored banke krvi imati I Zavod za transfuziju za koji su su se u proteklom periodu svi borili. Iako ova informacija svakako raduje svi moraju razumeti šta to zapravo znači, kaze direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

Za razlliku od banke krvi koja se bavi isključivo pacijentima koji su u stacionarnim ustanovama , Zavodi su kako to zakon predviđa ovlašćene transfuziološke ustanove koje se bave motivacijom stanovništva da dobrovoljno daju krv pored Crvenog krsta kome je to prvo dato ,u njemu se krv prikuplja obrađuje , prave produkti I na kraju distribuira bankama krvi . Nema sumnje da u pogledu doborovoljnog davalaštva imamo kapacitet za funkcionisanje Zavoda jer Služba za transfuziju, akcije sprovodi u poslednjih 20 godina na teritoriji Zlatiborskog okruga a broj davalaca iz godine u godinu se povećava.

Za Udruženja dobrovoljnih davalaca, odluka o formiranju Zavoda je zapravo plod svih napora koji su načinejeni u proteklih godinu dana ističe Radovan Janjić, predsednik UDDK železničara Srbije „Kap po kap“.

Izmene Zakona inicirane su i od strane predstavnika loklane samouprave koji su shvatili značaj opstanka Službe za transfuziju u nasem gradu I okrugu.

Osnivač Zavoda kao i svih zdravstvenih ustanova biće Ministarstvo zdravlja ali bez davalaštva I podrške loklanih samouprava Zavod neće moći da fukcioniše .Zato se nadamo da će i sada kao i u prethodnom periodu svi biti I složni I uporni kako bi Zavod posle formiranja bio stavljen u funkciju I opravdao svoje osnivanje u Užicu

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *