UČITAVANJE

Type to search

Društvo Ekonomija

Nema više lažnih sniženja, novi Zakon o trgovini stupio na snagu

31.07.2019.
Deli

Novim Zakonom o trgovini, koji je juče stupio na snagu, uspostavljena su pravila da sniženja moraju da budu onolika koliko piše u izlogu, akcijske prodaje moraju da traju mesec dana. Prodavci sada moraju da istaknu staru cenu, istovremeno sa sniženom, ali  i koliki je procenat sniženja.

Osim toga, prodajne akcije u radnjama najduže će moći da traju 31 dan, a sezonska sniženja najduže 60 dana po sezoni. Sezonska sniženja započinju između 25. decembra i 10. januara, i 1. i 15. jula

Kada je u pitanju rasprodaja, od sada su trgovci dužni da, osim jasnog isticanja redovne i snižene cene, i da fizički izdvoje robu koja je na rasprodaji. Roba koja je imala jednu cenu samo nekoliko dana, pa je onda navodno snižena, smatraće se obmanjujućom poslovnom praksom i trgovac će biti kažnjen.

Trgovci više neće moći da snize, na primer, cenu samo jedne majice za 50 odsto, pa da istaknu da su cene snižene u tom procentu, što je ranije bila česta praksa. Kod oglašavanja sniženja, najveći procenat može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe iz asortimana trgovine.

 

Zapadne vesti / Foto: Pixabay

Povezan članak: Novi zakon treba da spreči lažna sniženja i rasprodaje u radnjama

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *