UČITAVANJE

Type to search

Društvo Nova Varoš

Nova Varoš odaje počast vojvodi Petru Bojoviću

16.07.2019.
Deli

Povodom 161. godišnjice rođenja vojvode Petra Bojovića, danas će, u 13:00 sati, na gradskom trgu predstavnici Opština Nova Varoš i udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine iz Nove Varoši, Užica i beogradske opštine Vračar položiti cveće na spomenik slavnom ratniku.

Uz davanje počasti, prisutni će se podsetiti na životni i ratnički put Petra Bojovića(1858-1945), koji se, od turskog roba i zlatarskog čobančeta iz sela Miševići, uzdigao do stratega i komandata u bitkama koje su donele slavu srpskom oružju i slobodu porobljenom narodu. Sa preko 46 godina u službi pod zastavom otadžbine, Bojović je učestvovao u šest oslobodilačkih ratova Srbije. Jedan od četvorice srpskih vojvoda s kraja 19. i početkom 20. veka, bio je načelnik Vrhovne komade Srpske vojske i komandant Prve armije u proboju Solunskog fronta 1918. godine i oslobođenju zemlje.

Vojskovođa Petar Bojović je vojničkim umećem i ličnom čašću za života podigao najlepši spomenik. Povratak vojvode u zavičaj, ipak je – dugo trajao?! Zaboravljenom vojvodi je tek 52 godine posle smrti, na Vidovdan 1997. godine, na trgu koji nosi njegovo ime, otkriven spomenik, bronzana skulptura – rad beogradskog vajara Miodraga Živkovića.

 

 

Izvor,Zlatarinfo/foto, ilustraicija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *