UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Poljoprivreda Prijepolje Užice

Počinje štrajk glađu u “5 do 12“

15.07.2019.
Deli

Nezadovoljni otkupnom cenom malina u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, predstavnici Asocijacije malinara Srbije započeće štrajk gladju u utorak 16. jula, smbolično u ’’ 5 do 12’’. Oni zahtevaju hitan sastanak sa predsednikom države, Aleksandrom Vučićem i smenu ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasima Ljajića. Razlog  je, kako navode, monopol hladnjačara iz ovog kraja Srbije koji malinu plaćaju 140 dinara dok je u Kosjeriću od 170 do 190 dinara.

-U srcu uzgoja ’’vilameta’’, Arilju, Ivanjici, Užicu i Požegi najniža je cena otkupa. To je nedopustivo. Više ne možemo da se borimo sa monopolom hladnjačara i nećemo odustati od ovog štrajka dok nadležni organi ne reaguju. Hoćemo da znamo koji je razlog da na jugu Srbije malina bude od 150 do 170 dinara, u Kosjeriću i do 190 dinara a ovde, gde je centar uzgoja, najjeftinija. Ovog puta ne odustajemo do ispunjenja zahteva koliko god nas to koštalo.-kažu iz Asocijacije malinara Srbije.

 

A zahtevi malinara iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga su da akontna cena u svim hladnjačama iznosi 1,45 evra koja bi rasla u skladu sa izvoznom tržišnom cenom.

Ukoliko ne dođe do dogovora, predstavnici Asocijacije malinara Srbije najavili su da će blokirati najveće hladnjače jer ne žele da barikadama na putevima ugrožavaju nedužne građane.

 

Izvor, Info liga/foto, ilustracija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *