UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Radnici beže od inspekcije, iako su prijavljeni

03.07.2019.
Deli

Kada inspekcija rada izađe na teren prvo što se proverava je da li radnici imaju ugovore o radu i da li su prijavljeni na obavezno zdravstveno i socijalno osiguranje, a nakon toga se proveravaju mere bezbednosti i zdravlja na radu. Ipak, po rečima načelnika Inspekcije rada za Zlatiborski okrug Moma Miševića, često se dogadja da radnik koji je prijavljen i ispunjava sve uslove bezbednosti na radu, kada dodje inspektor u kontrolu, radnik se skloni sa svog radnog mesta u strahu od inspekcije.

Mišević ističe da za tim nema potrebe, jer je glavni cilj kontrole od strane inspekcije rada zaštita prava radnika.

Takodje u letnjem periodu, mnoga gradilišta su prepuna radnika, pa je preporuka inspekcije rada da ukoliko nema mogućnosti da se ne radi na otvorenom izmedju 11h i 17h, da se prave češće pauze i da radnici na raspolaganju imaju osvežavajuće napitke kako njihovo zdravlje ne bi bilo ugroženo usled velikih temperatura.

Ukoliko se poslodavac ne pridržava svih mera propisanih zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, slede kazne između 1.000.000 i 2.000.000 dinara, a ukoliko se radnici ne pridržavaju propisanih mera onda su to kazne izmedju 20.000 i 30.000 dinara.

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *