UČITAVANJE

Type to search

Društvo

Danas je Vidovdan

28.06.2019.
Deli

Srpska pravoslavna crkva obeležava Vidovdan kada se daje pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u bici sa Turcima na Kosovu polju 1389. godine.

Narod Vidovdan dovodi u vezu, sa jedne strane za kneza Lazara i Kosovski boj, a sa druge, u arhaičnijoj varijanti, za izmišljenog sveca svetog Vida.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Od niza velikih događaja koji su se kroz istoriju desili Srbima na današnji datum, najznačajniji je Kosovski boj, te pogibija kneza Lazara Hrebeljanovića (1329-1389), koji je predvodio srpsku vojsku protiv Turaka u Kosovskoj bici, i tzv. propast Srpskog Carstva, pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka XX veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Nakon Kosovske bitke, telo kneza Lazara je sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru Ravanici, da bi u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem bilo preneto u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Sveti knez Lazar, zadužio je pravoslavnu crkvu boreći se za hrišćanstvo i gradeći crkve i manastire.

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *