UČITAVANJE

Type to search

Društvo

Prvi put dostupna inovativna terapija za lečenje raka jajnika

10.06.2019.
Deli

Na recept će ubuduće moći da se dobije još 31 lek. Svi su važni, ali je posebno značajno što će pacijentkinje obolele od raka jajnika i dojke dobiti inovativnu terapiju. Zahvaljujući i usklađivanju cena lekova, određeni lekovi biće i jeftiniji, a izdvajanja građana za participaciju manja.

Direktorka Fonda za Zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić očekuje da će nova lista lekova, koju je usvojio Upravni odbor RFZO-a, usvojiti uskoro i Vlada Srbije. Nakon toga, kreće se odmah u postupak javne nabavke.

Sama procedura javnih nabavki traje oko dva meseca, tako da očekujemo da će pacijenti lekove dobiti u avgustu, ili najkasnije početkom septembra“, rekla je Radojević Škodrićeva za RTS.

Objašnjava da su na listi tri inovativna, savremena leka.

„Reč je o jako skupoj terapiji za karcinom jajnika, karcinom dojke i za makularni edem kod dijabetičara. Ostali su novi lekovi, za oboljenja za koja je postojala terapija, ali su izašli savremeniji lekovi, tako da sada pacijenti i lekari imaju više opcija“, rekla je direktorka RFZO-a.

Očekuje da će inovativni lek za karcinom jajnika, koji je jedan od najsmrtonosnijih tumora u ginekologiji, na ovaj način značajno produžiti život i poboljšati njegov kvalitet.

Prošle godine na listu je stavljena najsavremenija terapija za karcinom dojke, a sada i pacijentkinje sa hormon-zavisnim metastatskim karcinomom dojke dobijaju najsavremniju terapiju.

Zbog usklađivanja cena lekova, pacijenti će manje izdvajati za participaciju.

Inovativna terapija – izazov za sve zemlje

Nove liste lekova izlaze na svaka tri ili četiri meseca, kaže Sanja Radojević Škodrić i dodaje da se na svakoj listi nalazi i inovativna terapija.

Međutim, nabavka inovativne terapije je globalni izazov, jer gotovo svakog meseca se u medicini pronalazi novi lek.

„Mi imamo period u kom nije stavljan nijedan lek na listu. Iz redovnih sredstava ne može se izdvojiti za to, ali imamo komisiju koju čine ministarstva zdravlja, finansija RFZO-a i proizvođača lekova i došli smo do analize koja je prezentovana. Ministar finansija se aktivno uključio, traži se model finansiranja“, rekla je Radojević Škodrićeva.

Cilj je da se oko 80 lekova što pre stavi na listu. Međutim, direktorka RFZO-a ističe da je od izuzetne važnosti da dostava lekova bude kontinuirana i stabilna.

„Nije problem staviti sve lekove na listu, pa dok ima novca – ima novca. Ministarstva finansija, zdravlja zajedno sa Fondom traži najbolji model. Ima nekoliko predloga modela, nadam se da će biti skoro. Gledamo da jedan deo lekova uključimo krajem ove godine, a sledeće godine najveći broj“, zaključila je Sanja Radojević Škodrić.

 

 

Izvor:RTS, foto:ilustracija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *