UČITAVANJE

Type to search

Hronika Požega

Zbog korupcije uhapšen predsednik opštine Požega Milan Božić i njegovi saradnici

11.05.2019.
Deli

Predsednik opštine Požega Milan Božić, kao i vrh tog opštinskog rukovodstva, uhapšeni su jutros zbog zloupotreba služebnog položa, saznaje „Blic“.

Prema saznanjima „Blica“, osim Božića, uhapšeni su i predsednica Skupštine opštine Zorica Mitrović, njen suprug Milenko Mitrović, kao i načelnik Opštinske uprave Velimir Maksić.

„Danas u ranim jutarnjim časovima pripadnici MUP-a Srbije, Odseka za borbu protiv korupcije iz Užica, izvršili su pretresanje stana i drugih prostorija vlasništvo Milana Božića, predsednika opštine Požega, Zorice Mitrović, predsednice Skupštine opštine Požega, i Velimira Maksića, načelnika Opštinske uprave Požega, nakon čega su isti privedeni i po saslušanju u svojstvu osumnjičenih, prema imenovanima će biti primenjena mera zadrzavanja do 48 sati. Isti su osumnjiceni da su izvrsili više koruptivnih krivičnih dela“, saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, kako je saopštio kraljevački MUP, uhapššen je i V. G. (1970), odgovorno lice Agencije za procenu nekretnina „Gorski“ Ivanjica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi s javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje isprave.

Kako se sumnja, navodi se dalje u saopštenju, M. B, Z. M, i V. M. su u periodu od 2017. do 2018. godine u četiri postupka nabavki naručioca Opštinske uprave Požega odobrili plaćanje po računima izdatim od strane izvođača posla, iako navedene usluge i radovi nisu bili izvšeni u trenutku plaćanja, a postupci predmetnih nabavki nisu sprovedeni u skladu sa zakonom.

Oštetili opštinski budžet za gotovo milion i po dinara

Na ovaj način su preduzetničkoj radnji „Gorski“ pribavili korist od 1.360.000 dinara, a Opšštinskoj upravi opšštine Požega pričinili šštetu u tom iznosu.

Osumnjičena Z. M. je prilikom izvođenja molerskih radova za opštinu Požega, od izvođača radova u više navrata nakon izvršenog plaćanja zatražila i preuzela novac u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, čime je sebi pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu.

Osumnjičeni V. G. je u postupku javne nabavke male vrednosti naručioca Opšštinske uprave opšštine Požega, suprotno zakonu, dogovarao s drugim ponuđačem i preduzeo protivpravne radnje u nameri da posao bude dodeljen preduzetničkoj radnji njegove supruge. Kako se sumnja, on je izradio lažžne isprave o prijemu projektno-tehničke dokumentacije u nameri da ih upotrebi kao prave.

Suprug sa pištoljem i puškom bez dozvole

Njemu je, zbog postojanja osnova sumnje da je izvrššio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držžanje, noššenje i promet oružja i eksplozivnih materija određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Malverzacije povod za proteste

Inače, kao povod za proteste u Požegi koje više od godinu dana organizuje „Inicijativa za Požegu“ navode se upravo sve zloupotrebe i malverzacije rukovodstva opštine Požega.

Podsetimo, oni su optuživali Milana Božića, da je opština otkupila plac i kuću muža Zorice Mitrović, koja nije bila legalizovana.

– Krajem 2017. i početkom 2018, što ja kao predsednik opštine, što predsednica Skupštine, načelnik Opštinske uprave i pojedini rukovodioci odeljenja, imali smo ukupno 178 krivičnih prijava. To su sve naručene prijave – kazao je tada Božić.

 

Izvor: „Blic“

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *