UČITAVANJE

Type to search

Društvo

Veliki broj učenika koristi psihoaktivne supstance

06.04.2019.
Deli

Od 1961 učenika sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole u školama Zlatiborskog okruga, koliko ih je bilo obuhvaćeno anketom, njih 4,5 odsto koristi neku od psihoaktivnih supstanci.

Iako rezultati ankete, sprovedene u novembru prošle godine, pokazuju da većina učenika ne koristi psihoaktivne supstance, rezultatima ne možemo biti zadovoljni jer je ipak visok procenat njih koji ih koristi, s obzirom na anketirani uzrast. Samo u sedam od 23 ispitivane škole učenici su se izjasnili da nisu probali ništa od psihoaktivnih supstanci.

Može se pretpostaviti da je broj učenika koji su ih probali, ili ih koriste, znatno veći – pri tom se misli kako na ilegalne supstance, tako i na lekove koje lekari prepisuju, ali ih deca zloupotrebljavaju. Prema ranijim istraživanjima, povećava se prevalenca korišćenja marihuane – najviše učenika ju je prvi put probalo sa 13 godina, ali ima i onih koji su je probali sa samo 11 godina i ranije.

O svim ovim podacima govorilo se na tribini „Narkomanija u školama Zlatiborskog okruga“, gde je akcenat stavljen i na ulogu porodice i prijatelja.

Problem narkomanije registruje se svakodnevno u porodici, centrima za socijalni rad, tužilaštvu. Svi oni moraju se uključiti u borbu protiv narkomanije i svako iz svog delokruga predočiti najbolja rešenja. Mere prevencije predočiće i članovi Tima za prevenciju narkomanije u školama, koji će u saradnji sa lokalnom samoupravom i institucijama raditi na rešavanju problema koji ne može da reši nijedna institucija pojedinačno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *